zaterdag 26 november 2011

Jonge moeder


Mamfulness is meelevend
Het woord compassie (medeleven) komt uit het Latijn en betekent ‘lijden met’. Compassie wordt gedefinieerd als een diep bewustzijn van het leed van iemand anders, in combinatie met de wens om dat te verlichten. In het Hebreeuws is meeleven raham, dat afstamt van rehem, wat ‘moederschoot’ betekent. Meelevend zijn, betekent dat je met je baarmoeder met een ander meevoelt, dat je die persoon met liefde omhult, zoals je zou doen met een kind in je baarmoeder.
Met mamfulness cultiveren we medeleven, zowel voor anderen als voor onszelf. We leren beter ons eigen leed te zien – hoe moe we zijn, hoe hard we werken, hoeveel we niet weten. We ontwikkelen het vermogen om onszelf te vergeven, van onszelf te houden en onszelf een beetje te geven wat we nodig hebben. Ons hart gaat open en we sluiten vrede met zelfs de moeilijkste ervaringen in ons leven.
Naarmate we toleranter en meelevender tegenover onszelf worden, kunnen we dat meeleven ook uitbreiden naar onze kinderen. We zien in hoe zij lijden en we leren beter te begrijpen wat erachter zit als ze moeilijk zijn. Door dit bewustzijn is de kans groter dat we niet reactief handelen, maar hun gedrag zo beantwoorden dat ze er wat aan hebben.
Ons medeleven is niet beperkt tot ons gezin; we voelen in onze baarmoeder het leed van zo veel mensen in onze gemeenschap en de wereld. We proberen ons er niet door te laten overweldigen, maar oefenen om het leed beter te bevatten in plaats van het te ontwijken of er gevoelloos voor te worden. Als ons hart opengaat, worden we aangespoord om zinvolle en meelevende actie te ondernemen.
Mamfulness is moederlijk zijn
Als we moeder worden, veranderen we voor altijd. Onze psychische, geestelijke, fysieke en emotionele grenzen verschuiven stuk voor stuk ingrijpend. Elizabeth Stone, nu professor aan de universiteit van Fordham, zei het ooit zo: ‘Het besluit dat je een kind wilt, heb je zo genomen. Maar je bent eeuwig bezig met besluiten dat je je hart buiten je lichaam moet laten rondlopen.’ Het gaat niet meer alleen om ons. Het ‘ik’ is een ‘wij’ geworden, en niets zal ooit nog hetzelfde zijn.’
Moeder zijn gaat niet alleen maar over zoete koek en lieve dingen (voor het geval je dat nog niet wist!). Het archetype van de Moeder is complex. Ons moederschap is koesterend, beschermend en creatief, of krachtig en zonodig destructief. Als we ons trainen in mamfulness, ervaren we hoe we onze manier van moederen afhankelijk van de omstandigheden moeten aanpassen. We leren hoe we een mondige moederhouding kunnen aannemen en een breed scala aan aspecten kunnen ontwikkelen. De dichteres Zelma Brown formuleerde het zo.
Ik heb handen groot genoeg
om de wereld te redden
en klein genoeg
om een kind in slaap te wiegen.
Als we mamfulness beoefenen, zijn we niet alleen moeder van onze kinderen, maar ook van onszelf. Wanneer ik met cliënten in therapie werk (meestal moeders), helpt dat ze veelal een moederlijke en koesterende ouder in zichzelf te vinden. Maar al te vaak is hun innerlijke stem bars en kritisch. Wanneer ze een positieve moederende aanwezigheid in zichzelf ontwikkelen, kunnen ze zichzelf beter kalmeren dan wanneer ze gestrest of bezorgd zijn. Ook voor hun kroost kunnen ze dan als moeder veel meelevender zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten